Op wie ga je stemmen? (Vlaams Parlement)

Verschillende mensen vragen me om stemadvies. “Op wie ga jij stemmen?” Ik vertel daarbij dat ik liever op personen dan op lijsten stem. Hieronder geef ik de namen voor het Vlaams parlement en waarom.

Katrien Schryvers, 1ste plaats

Als eerste stem ik voor Katrien Schryvers. Niet omdat ze lijsttrekker is, wel voor haar parlementaire prestaties en inzet de voorbije legislaturen. Vriend en vijand erkennen haar als een politiek zwaargewicht in het parlement. Ze kent haar materie, weegt op de dossiers en blijft steeds inhoudelijk werk verrichten. En ze zit daarbij op mijn inhoudelijke “rechtse-CD&V”-lijn.

Ten tweede steun ik haar vanwege haar menselijkheid. Toen ik 10 jaar geleden begon in het parlement was er één parlementaire medewerkster die altijd voor mij op kantoor was: Gerlinde, de medewerkster van Katrien. Katrien en Gerlinde werken nu al meer dan 15 jaar samen. Dat is, gezien de stressvolle werkomgeving, enkel mogelijk als er wederzijds vertrouwen is. Katrien geeft dat én motiveert anderen. Bij haar is politiek geen éénpersoonstheater, maar een ploegsport.

Pieter De Cock, 5de plaats

De tweede persoon op de lijst die een voorkeurstem krijgt, is Pieter De Cock. Pieter is een Merksemnaar, enkele jaren jonger dan mezelf en oud-collega in het Vlaams Parlement (hij werkte voor Caroline Bastiaens en Orry Van de Wauwer). Toen ik in 2014 het Oosterweel-dossier op parlementair niveau moest loslaten aan hem, bleek dat dat één van de beste lotgevallen was. Pieter beet zich erin vast én bleek al gauw een brede kijk te hebben. Niet alleen de belangen van ‘t Stad of van de Rand, maar een totale kijk op het dossier. Vanuit CD&V-Schoten hebben we op zijn expertise regelmatig beroep kunnen doen bij het dossier van de A102.

Pieter en ik genieten ervan om regelmatig met elkaar in discussie te gaan. Een terugkerende grap is de vraag of Merksem, nadat het terug een onafhankelijke gemeente wordt, al dan niet door Schoten geannexeerd moet worden of omgekeerd. Daarnaast hebben we ook serieuzere meningsverschillen. Dat kan gemakkelijk omdat hij tot de “linkervleugel van CD&V” behoort, maar in al die discussies is er meer dat ons bindt, dan scheidt.

Tot slot is hij ook een ster op verschillende (school)debatten. Hij is in staat om complexe zaken helder en scherp te verwoorden, met her en der een retorisch trucje. Mocht hij toch in het parlement geraken, dan hebben we daar een sterk inhoudelijk en mondig parlementslid bij.

Anderen?

Het kan zijn dat ik nog andere namen aanduidt. Ik lees graag de aanbevelingsbrieven én als ik voldoende overeenstemming vindt, dan kleur ik graag een bolletje extra. Maar deze twee toppers staan bovenaan.

Meer info over alle CD&V-kandidaten vind je hier.

Federaal stemadvies vind je hier.

Europees stemadvies vind je hier.

Vond je dit interessant? Delen mag!