Een vereniging voor veiligheid

Deze week gebeurde het voor het eerst. Ik kreeg een koud én een warm bericht van mijn BIN (buurt-informatie-netwerk). De BIN-werking is een goed voorbeeld van het gemeentelijke vertrouwen in vrijwilligerswerking.

Eerst even kort schetsen wat een BIN is en hoe het werkt. Een BIN is een vereniging buurtbewoners die zich vrijwillig engageren om politie en gemeente te helpen. Niet door fysiek in te grijpen, maar wel door een extra oogje in het zeil te houden. Extra sociale controle.

Schoten is een veilige gemeente. Maar toch geloof ik in het nut van de BIN’s en ben graag lid van de mijne. Het werkt preventief én verhoogt de pakkans, voor de zeldzame keren dat het toch misliep. Het versterkt de sociale cohesie. Bovendien kost het me niets. Ik moest enkel een telefoonnummer en een mailadres opgeven.

Dankzij de digitale revolutie kan de politie nu extra efficiënt en gericht communiceren. Wanneer politie dringende hulp nodig heeft , dan schakelen ze de BIN in. Dit inschakelen kan op twee manieren… een koud of een warm bericht.

1. Een koud bericht.

Dit is een eenvoudige mail. Daarin staat belangrijke, maar niet dringende informatie. Bijvoorbeeld pakte de politie vorige week donderdag drie transmigranten aan de afrit van de autostrade. Dinsdag zat in mijn mailbox een duidelijk briefing voor alle BIN-leden. De correcte informatie volledig opgelijst.

De BIN-mail van dinsdag 18 september

2. Een wam bericht.

Dit is dringend. Een robotstem legt je telefonisch uit waarvoor ze je nodig hebben. Dinsdagnamiddag was er een inbraak in de omgeving.  De dader werd gezocht.  De vraag was om mee uit te kijken.  Het is dan niet de bedoeling om zelf de straat op te gaan, maar wel om extra aandachtig te zijn. Meer ogen zien meer.

 

Wat ikzelf het meest bijzondere vindt is dat de werking geheel steunt op vrijwilligers. Om het succesvol te maken heb je veel mensen nodig. En hier merk je het vertrouwen van de gemeente  in het verenigingsleven.

Je merkt het vertrouwen van de gemeente in verenigingen

Onze BIN-coördinator is een vrijwilligster. Zij organiseert, samen met haar team, de bijkomende activiteiten én de rekrutering van nieuwe vrijwilligers. De gemeente ondersteunt de BIN’s wel, maar voor dit basispuzzelstuk rekenen ze op de vrijwillige coördinatoren. Net die vrijheid is het bewijs van het vertrouwen.

 

Wil je zelf ook meehelpen? Ontdek welke BIN in jouw wijk actief is.

 

Vond je dit interessant? Delen mag!