De dagelijkse gewoonte die mensen samenbrengt

Het is één van de meest eenvoudige en meest voorkomende wensen die je aan iemand anders geeft: goedemorgen of goedendag. Je zegt het gemakkelijk tegen een toevallige voorbijganger of tegen een bekende. En het helpt om mensen samen te brengen!

Voor pelgrims naar Compostella is er een geijkte uitdrukking: buen camino. Goede vaart, goede weg. Je wenst dat elkaar. Het heeft een dubbele betekenis want zowel voor de weg als voor de reis telt deze uitdrukking. Iedereen gebruikt dit frequent op de Camino om elkaar te begroeten. Het is de bouwsteen van je wandelgroep.

Buen Camino!

Buen Camino is ook de uitdrukking die je thuis gebruikt tegen andere pelgrims. Zo weten we direct van elkaar wat onze gemeenschappelijke achtergrond is. Een stukje codetaal van een heel verhaal.

Sinds ik terug ben van onze pelgrimstocht heb ik de gewoonte behouden om mensen te begroeten. Zo vaak mogelijk wens ik fietsende tegenliggers of medewandelaars in Schoten “goedendag”.

Je krijgt daar verschillende reacties op. Deze reacties kan ik na twee jaar plaatsen in vier verschillende categorieën.

 

1. De gelukkige verbaasde

Als je deze mensen gedag zegt is hun allereerste reactie een lichte verbazing. Ze kijken op, verbaasd dat iemand hen goedendag zegt. Wanneer ze vervolgens beseffen dat het wel degelijk tegen hen is, verschijnt een glimlacht over hun gezicht. Enkel indien de verbazing snel genoeg overwonnen is, komt er een blije groet terug.

 

2. De lichte paniekreactie

Soms zie je als eerste reactie angst. Die angst is niet naar mij gericht, maar komt bij de mensen op omdat ze schrik hebben dat ze je niet onmiddellijk herkennen. Door hun hoofd vliegt de gênante gedachte dat ze me vergeten zijn. Is dat die nieuwe buur? Is het een leerkracht van school? Of was het de nieuwe vriend van de kleindochter? Er volgt dan een twijfelachtige goedendag terug.

 

3. De enthousiaste groet terug

Van tijd tot tijd krijg je dubbel zoveel terug als je geeft. Een voorzichtige goedemiddag wordt dan beantwoord met een enthousiaste luidkeelse goedendag terug. Niet zelden is de eigenaar van deze luide groet, ook bereid tot een kort gesprek. En de volgende keer dat je hem of haar tegenkomt in Schoten, is hij of zij de eerste die jou goedendag wenst!

 

4. De absolute minderheid

Heel af en toe (veel minder dan dat je je voorstelt) krijg je een koude douche. Een norse blik die wilt zeggen “stoor me niet”. Of ze negeren je simpelweg en lopen door met forse tred. Dan haal ik mijn (figuurlijke) schouders op en denk: fijn, wees wie je bent.

 

Maar de kracht van zo’n simpele goedendag komt helemaal boven bij een volgende ontmoeting. Er volgt dan bijna altijd een goedendag terug. Het resultaat zijn vele groeten terug, een herkenning van elkaar en een sterker warmer sociaal weefsel. Mensen een beetje samengebracht

Zeg jij ook al goeiendag aan je Schotense medemens? Of start je vanaf nu?

Vond je dit interessant? Delen mag!