Een Forum Romanum voor Schoten?

In het centrum van Rome ligt het Forum Romanum. Dat centrale plein was het kloppende hart van het Romeinse imperium, de plaats waar de Rosta (het politiek podium voor speeches) en het Senaatsgebouw staan.  Bijna alle eindejaarsreizen van het middelbaar naar Italië bezoeken het Forum… Al vanaf de lagere school leer je over het grote wereldrijk van de Romeinen en als je dan eindelijk ter plaatse komt, valt op dat dit plein niet zo groot is. Alles ligt dicht opeen. Dat was (voor mij) een beetje een teleurstelling.

Maar het levert je wel een inzicht op. In een overwegende orale cultuur (slechts een minderheid van de Romeinen kon lezen) was deze plek van levensbelang. De Rosta was wat onze sociale media vandaag zijn. Hier konden ideeën uitgewisseld worden, hier ging men onderling in gesprek, hier vond het publieke leven plaats. En je denkt dan  al snel zo’n plek in onze moderne maatschappij niet meer nodig is.

Ik denk persoonlijk dat deze laatste stelling fout is. Een gezonde samenleving heeft wel degelijk nood aan ontmoetingsplaatsen.

Een gezonde samenleving heeft nood aan ontmoetingsplaatsen.

Communicatiewetenschappers stellen dat 80% van onze communicatie non-verbaal is. Onze digitale media missen die 80% grotendeels. Het is nodig van fysiek te kunnen zien wat iemand zegt, om het ook ten volle te verstaan. Elkaar verstaan is dan weer de eerste stap naar het delen van normen en waarden, naar een gemeenschappelijk identiteit opbouwen.

Het lijkt me belachelijk om het Romeinse forum in Schoten te herbouwen, maar we moeten wel  investeren in de digitale én fysieke ontmoetingsplaatsen van onze gemeente. Enkel zo kunnen we de maximale betrokkenheid garanderen.

Onze gemeente moet investeren in de digitale én fysieke ontmoetingsplaatsen

Betrokkenheid is zeker niet enkel politiek. Ook het publieke samenleven, elkaar tegenkomen, met elkaar in gesprek kunnen gaan, is van belang. Het versterkt het sociale weefsel tussen mensen en verhoogt het geluksgevoel. Bijvoorbeeld de banken tussen de serviceflats van het Schuttershof dienen tot meer dan enkel rustpunten bij je wandeling, maar tot plaatsen waar je sociale banden kan hersmeden.

Vond je dit interessant? Delen mag!

Eén gedachte over “Een Forum Romanum voor Schoten?”

Reacties zijn gesloten.