de Scheldeprijs, bindmiddel voor Schoten

Hoewel ik wielrennen een edele sport vind, volg ik ze niet echt. De tour de France volg ik enkel via de krantencommentaren en de wielerklassiekers die samenvallen met familiefeesten, kan/moet ik dankzij familiale sportfans live volgen, maar al bij al kan je mij niet echt een grote wielerfan noemen. Er is echter één specifieke dag waarop dit helemaal anders is: de Scheldeprijs.

De Scheldeprijs is één van de oudste klassiekers in de provincie Antwerpen, is meer dan 100 jaar oud en het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters. Toch is het niet vanwege al deze redenen dat ik fan ben van deze wedstrijd. De enige reden is de aankomst in het centrum van onze gemeente en het daarbij horende volksfeest.

Als kind herinner ik me nog hoe mijn ouders’ vrienden die dag bij ons kwamen om “de koers” te volgen (hij was toen nog op zondag). Wij hadden dan wel geen tv (de kwaliteit van een live-uitzending was toch niet zo goed), maar je kon de finishlijn net vanuit het raam zien. De radio waarschuwde iedereen wanneer we naar voor moesten lopen, uit het venster turen of hangen en na de aankomst was je ineens aan de tribune voor de prijsuitreiking.

Je kon de finishlijn vanuit het raam zien

Toen we enkele jaren later naar de rand van het centrum verhuisde, liep de koers niet meer langs onze voordeur. En als de koers niet naar de voordeur komt, dan moeten we zelf maar naar de koers gaan. Met vrienden verzamelen we steeds weer aan “het rondpunt” waar de sprint een laatste versnelling maakt. Tussen de doorkomsten van de plaatselijke ronden is er dan tijd om bij te praten. De laatste jaren stond ik een uur vroeger op, om mijn thuiswerkdag volledig af te werken voordat de plaatselijke ronden begonnen.

Bij de luchtbeelden zie je dat mijn vrienden en ik niet de enige Schotenaren zijn, die hier een feestdag van maken. Overal langs het plaatselijke parcours verzamelen groepjes mensen om elkaar te ontmoeten, te genieten van de koers en de sfeer. Heel soms redt zo’n groep zelfs de koers: scouts 14 hield zo enkele jaren geleden een van de fitte opblaasbogen lang genoeg omhoog om het peloton te laten passeren. De Scheldeprijs is die dag een bindmiddel voor Schoten. Dat is dan ook de reden waarom ik die dag hevige wielerfan ben.

De Scheldeprijs is een bindmiddel voor Schoten

Dit jaar (2018) kan ik er jammer genoeg niet bijzijn. Dat pikt, maar aan de groep van het rondpunt: Maak er een topdag van!

Vond je dit interessant? Delen mag!