Spiegelei, oppositie, omelet

Oppositie voeren is zoals eieren bakken. Je wilt een spiegelei, maar je krijgt soms een omelet. Ben je dan blij met een gebakken ei, of teleurgesteld?

Je neemt een ei en een warme pan staat klaar. Een druppeltje olijfolie of klontje boter voorkomen het aanbranden. Je wil een spiegelei, met een mooie eigele dooier bovenop het wit. En dan, op de moment dat je het ei in de pan legt, heb je pech: de dooier breekt en het eigeel loopt eruit. Het mengt zich met het eiwit en zo maak je opeens een omelet.

Zo kan het ook met constructieve oppositie-voorstellen gaan. Je werkt een voorstel uit en bereidt dit zo goed mogelijk voor. En dan, op de moment dat je het in de gemeenteraad brengt, breekt er iets. De meerderheid gaat gelukkig wel akkoord met het principe. Toch zijn er (volgens hen) enkele “praktische” aanpassingen nodig. En het aangepaste voorstel wordt vervolgens goedgekeurd.

Groendaken op den Deuzeld

Zo ging het ook met mijn voorstel “groendaken op den Deuzeld”. De schepen antwoordde (beleefd én grondig) dat ze door de deadline niet alle technische checks konden doen volgens hen. Maar ze zullen dan wel twee andere projecten indienen: een groendak op de sporthal Vordenstein en een groendak op het gemeentehuis. Groendaken aan de Deuzeldlaan zullen onderzocht worden.

Het ligt (letterlijk en figuurlijk) ver van mijn oorspronkelijke voorstel. Maar doordat er minder water door de rioleringen naar beneden gutst (Deuzeld ligt ietsje geografisch lager dan het centrum), kan het een klein beetje helpen. En de projectaanvraag voor extra groendaken wordt ingediend.

Groendaken aan de Deuzeldlaan was mijn geplande spiegelei, maar door de verandering is het nu een omelet. Aan het einde van de rit zou je blij moeten zijn met een gebakken ei, maar toch hoop je van binnenkort een spiegelei te kunnen eten.

Vond je dit interessant? Delen mag!

Eén antwoord op “Spiegelei, oppositie, omelet”

Reacties zijn gesloten.