Creatieve financiering

Money makes the world go round, the world go round, … we kennen allemaal die hit. En het klopt deels ook. Om acties te organiseren, om sponsors te vinden, om aan de toekomst te werken… Verenigingen financieren zichzelf creatief.

Verenigingen zijn heel creatief in het vinden van financieringsbronnen. Zo beschreef ik tevoren al een papierslag. Maar dat is niet alles. De voorbije maand kwam ik twee succesvolle manieren tegen. Een bij een georganiseerde vereniging en een bij een tijdelijke organisatie. Een originele en een klassieker.

Het bouwen van lokalen of terreinen kost veel. Zeker de aanleg van een kunstgrasveld. Toch vond KFC Koningshof daar een oplossing voor. Ze verdeelden een plan van het veld in kleine vakjes. Dat werd in een openbare verkoop verkocht. Zo kon de kost van het hele veld gespreid worden over vele sympathisanten en sponsors. De grote symbolische plaatsen, de cornerstippen, de middenstip, …, werden in een heuse veiling verkocht. De totale prijs van het veld bestaat zo uit de vele kleine (en enkele grote) bijdragen.

 

 

 

 

Het ander evenement is voor het benefiet van het Cliniclowns. Om hun marathon voor het goede doel te sponsoren organiseerden enkele lopers een quiz. Hiervoor schreven meer dan 35 ploegen in. De Kaekelaar zat van voor tot achter gevuld met ploegen. Hoewel mijn eigen ploeg het niet bijster goed deed, was het een heel aangename avond. Een klassieker om plezier te koppelen aan het spijzen van de kas

De eerste was een vaste vereniging, een officiële sportclub, de tweede een groep vrijwilligers samen. Maar dit “middenveld”, georganiseerd of ongeorganiseerd, vindt steeds de mogelijkheden om hun financiering op poten te zetten.

Het is niet zo dat een overheid, gemeentebestuur of  regering, de enige geldbron is voor vrijwilligers in onze samenleving. Gelukkig maar! Het is sterk om zo’n projecten in vrijheid te kunnen financieren… zonder de administratieve verplichtingen die gekoppeld zijn aan subsidies.

Vertrouwen in verenigingen wil ook zeggen dat je kansen geeft om oplossingen te vinden. Tegelijk blijft het waardevol om ze te ondersteunen als lokaal bestuur, naast hun eigen extra inspanningen. Daarom is een goed beleid een evenwicht tussen beiden.

Vond je dit interessant? Delen mag!