Lokaal winkelen als mobiliteitsoplossing?

Files teisteren onze gemeente, onze autostrades en de laatste dagen zeker de Hoogmolenbrug. Het is enorm moeilijk om er iets aan te doen, als niemand zijn gedrag wil aanpassen, zelfs niet in zijn huishoudelijke tijd. Dicht bij huis winkelen kan dat als mobiliteitsoplossing tegen de file?

Wanneer we het over files hebben, kijkt iedereen altijd onmiddellijk naar het woon-werk verkeer. En dat is natuurlijk belangrijk, maar er is meer in het leven dan alleen maar werken. Je moet ook je huishouden rond krijgen. En daarvoor heb je toch de auto nodig, niet? Hoe kan je anders je inkopen doen en letterlijk brood op de plank krijgen?

Bij één van de lokale Schotense winkels hangt deze uitspraak: Vermijd file en lange afstand, steun de Schotense Middenstand

En hier zit een duidelijke kern van waarheid in. Als we allemaal over de Hoogmolenbrug richting shopping center Wijnegem rijden, doen we extra kilometers en vergroot de kans dat we mee file worden. Maar als we onze afstand kort houden, verkleint die kans.

Bovendien heb je bij die kleine afstanden ook meer zin en kans om met de fiets te gaan. Tenzij je grote inkopen gaat doen (een bak water of een krat melk), kan je met de fiets heel wat lokale inkopen meenemen. Daarom is lokaal winkelen niet alleen goed voor de lokale handelaars, maar ook voor ons stressniveau… en een klimaatinspanning en gezonde beweging krijgt je er ineens gratis bij.

Vond je dit interessant? Delen mag!