Paalstraat vs. Wijnegem Shopping: Wifi en Big Data?

In de Kaekelaar, in het Kasteel, in het gemeentehuis, in de bibliotheek, in de dienstencentra Cogelshof of ’t Dorp krijg je op je smartphone via de wifi-hotspots van de gemeente gratis draadloos internet aangeboden. Onze gemeente draagt daarmee bij aan een Europese doelstelling (1). Maar kunnen we wifi ook gebruiken om een beter winkelbeleid te voeren?

Aan het begin van de Paalstraat kan je nog gebruik maken van de hotspot van het gemeentehuis, maar zodra je gaat winkelen verdampt de verbinding. Om deze te kunnen behouden in de Paalstraat zouden er twee a drie verdeelpunten moeten bijkomen.

De Paalstraat heeft twee of drie hotspots nodig.

Waarom zou een gemeente in wifi investeren? Veel mensen surfen nu toch al probleemloos via hun eigen mobiele data. Is het verhogen van het gebruiksgemak dan zo belangrijk?

Er zit voor de gemeente een enorme winst verstopt in het gebruik. “Het massale, collectieve karakter van smartphones, wearables, sensoren en camera’s is natuurlijk pas nuttig als de we gigantische hoeveelheid data die zij voortbrengen ook kunnen analyseren” Dat is alvast de stelling van professor Pieter Ballon (2). Maar hoe kunnen deze gegevens ons winkelbeleid helpen?

“Het is ontnuchterend om vast te stellen hoe we, zonder dat we het zelf beseffen, heel vaak volgens perfect voorspelbare patronen handelen. Het analyseren van big data is de manier om die patronen naar boven te halen , vaak met verrassende resultaten tot gevolg.” (3). Het zijn deze anonieme patronen die een doorbraak kunnen zijn voor de ondersteuning van onze winkelstraat.

Anonieme patronen zijn een doorbraak voor de winkelstraat

Twee voorbeelden om het duidelijk te maken. Stel dat onze gemeente met een straattoneel de winkelstraat extra leven wil inblazen op een zaterdag. Wanneer is dan het beste moment: De voormiddag, de middag,  de vroege of late namiddag? Dankzij wifi-data is dit een eenvoudige beslissing: je weet wanneer de meeste winkelaars komen. Zo vergroot je de belevingswaarde voor het grootst aantal mensen.

Een ander voorbeeld komt voor uit een mailsuggestie die ik kreeg bij mijn parkeerartikel: kort-parkeerplaatsen. Wie snel iets komt halen (en dat niet met de fiets kan doen), parkeert op een plaats waar je maximaal 10 of 20 minuten mag staan. Om die tijd goed af te stemmen, moet je natuurlijk wel weten hoe lang het duurt om iets “kort” te komen ophalen.

Het installeren van wifi in de Paalstraat is een win-win. De belevingswaarde voor de winkelaars verhoogt op korte én lange termijn door betere bestuursbeslissingen.

(1) https://ec.europa.eu/belgium/news/170531_wifi4eu_nl

(2) BALLON Pieter, Smart Cities, hoe technologie onze steden leefbaar houdt en slimmer maakt, Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2016, pagina 72

(3) BALLON Pieter, pagina 73

 


Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Vond je dit interessant? Delen mag!