Nutteloze belastingen?

No taxation without representation (geen belasting zonder vertegenwoordiging) was de slogan in aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Maar het zou ook de doelstelling kunnen zijn van sturende of ontradende belastingen.

Gisterenavond in de gemeenteraad werd een hele reeks belastingreglementen goedgekeurd. Het lijkt enigszins paradoxaal, maar een deel ervan is hopelijk nutteloos. Het zijn belastingen die gedrag ontmoedigen…

Als de belastingen op nachtwinkels, (erotische) massagesalons of shishabars aan het einde van het fiscale jaar geen opbrengst hebben, zeggen we niet dat ze mislukt zijn. Integendeel! Dan hebben ze hun doel bereikt. De te weren winkels of etablissementen vind je dan niet in onze gemeente. Dat komt onze deftige handelaars ten goede!

Een nulopbrengst is ideaal

De belasting bij opening dient als drempel. Als je naast je winkelinrichting nog een pak extra geld moet neerleggen, denk je twee keer na of Schoten de ideale startplaats is. Zo voorkomen we een aantrekkingspool te worden voor “imago-verlagende” handelspraktijken. Omdat ook de stad Antwerpen een harde ontradingsstrategie volgt, dreigt onze gemeente een uitwijkplaats te zijn.

Daarbovenop dient de extra jaarlijkse belasting als bijkomend afschrikmiddel. Je winst is best hoog genoeg om de jaarlijkse extra belasting te betalen. Is ze dat niet, dan sluit je best.

Het lijkt hard, maar dit is een normaal werkwijze. Ook Vlaanderen doet het: de belasting op inverkeerstelling is lager voor milieuvriendelijke auto’s dan voor vervuilende. Hetzelfde sturende effect!

Vanuit de CD&V-fractie steunden we deze punten op de gemeenteraad dan ook volmondig.

Vond je dit interessant? Delen mag!